Alan Turing, de grondlegger van de moderne computer, werd 100 jaar geleden geboren. Turing had een droom: hij voorzag dat ooit de kunstmatige intelligentie van de computer de menselijke intelligentie zou verslaan. Ondertussen zijn computers alom tegenwoordig in ons dagelijks leven. Wetenschapsjournalist Bennie Mols verdiepte zich voor zijn boek ‘Turings Tango’ in de mogelijkheden en toepassingen van kunstmatige intelligentie (KI). Pieter van der Wielen gaat met hem en Jaap van den Herik, hoogleraar Informatica en KI in gesprek. Komt die droom van Turing uit? Van den Herik schetst vergezichten, maar Mols blijft liever met zijn benen op de grond. Een fijne discussie.

In het programma zit ook een quiz. Die kun je hier alvast lezen. Luister naar het programma voor de antwoorden, dat kan hier.

Bij TNO in Helmond bezocht ik Bart Schepers die slimme auto’s ontwikkelt. Hoe slim zijn ze en hoe slim kunnen ze worden? En kun je het verkeer veiliger maken door de computer beslissingen te laten nemen? Luister naar de reportage.

Related Images: