Het woord ‘viraal’ is wel van toepassing: de Lara-fotogenerator was wekenlang smoking hot. Dagelijks werd hij door honderdduizenden mensen wereldwijd gebruikt om zombie-achtige plaatjes te creëren. De fotogenerator was zó populair dat de NPO extra servers moest inschakelen.

In de techrubriek van Nieuws en Co vertelde ik over een fotogenerator: een applicatie waar je van een tekening een foto kunt laten maken. Een voorbeeld hiervan vind je hier: Christopher Hesse gebruikte de open source software van Philip Isola om een kattengenerator/schoenengenerator/handtassengenerator te maken. Als dat kan met katten, schoenen en handtasjes moet dat nog makkelijker met een mens kunnen, dacht ik. Tweehonderd verschillende portretfoto’s van Lara Rense, Nieuws en Co -host, hebben we nagetekend op de redactie, en na laten tekenen door luisteraars. Met die setjes van foto met tekening heeft Tom Kenter het algoritme gevoed. Zo leerde de Lara-fotogenerator hoe ie van een tekening een portretfoto kon genereren. Daan Gosman en Rolf Jagerman zetten de generator online. En vervolgens ging de hele wereld erop los. De fotogenerator schopte het zelfs tot vermelding in een wetenschappelijke publicatie.

Helaas is de Lara-fotogenerator aan zijn eigen succes ten onder gegaan. Wereldwijd linken er ruim 19.000 websites naar en op YouTube zijn er zo’n 2.500 Lara-video’s te bewonderen. Door het enorme aantal hits – in totaal kregen we meer dan twee miljoen unieke bezoekers – werd het voor ons als Publieke Omroep te duur om de generator in de lucht te houden.

Gelukkig hebben we de foto’s nog!

Fotogenerator van Lara Rense zorgt voor ‘rokende’ NPO-servers
Fotogenerator: The End