TBS: hoe beland je daar en hoe kom je er als een beter mens weer uit? Criminoloog en antropoloog Frank van Gemert schreef een wetenschappelijke biografie over Jan Hoolwerf: Van prison gang tot TBS. Hoolwerfs leven waarin geweld steeds weer een rol speelt, leidt uiteindelijk tot een veroordeling met TBS. Ook aan tafel Yvonne Bouman, socioloog en senior onderzoeker bij de Pompestichting. Zij onderzoekt onder meer hoe het risico op recidive TBS-ers na vrijlating kan worden ingeschat. Zij mag het niet hebben over individuele gevallen. Dat levert een mooi gesprek op over het individu Jan Hoolweerf, die Van Gemert beschrijft in zijn boek, en de algemene kennis die er is over factoren in het leven van TBS-ers die aanwijzingen geven of iemand opnieuw de fout in zou kunnen gaan. Verder aandacht voor het hersenonderzoek dat psycholoog Ellen de Bruijn deed in de Pompekliniek. Ze scande de hersenen van mensen met de diagnose psychopatie en vond verschillen met de hersenen van een groep gezonde proefpersonen die ze ook bekeek.

Luistert! Dat kan hier TBS: geen straf

Related Images: