Als je lijf het pijnalarm niet meer goed doorgeeft kan er van alles misgaan. Soms is er geen zichtbare oorzaak voor pijn. Dit is chronische pijn en die is bijzonder lastig te behandelen. Wat is het en hoe ga je er mee om?

Kris Vissers, hoogleraar palliatieve zorg en pijnbestrijding aan het UMC St Radboud, bestiert de pijnpoli in Nijmegen waar mensen met chronische pijn. Hij is aanstaande zondag te gast in Labyrint radio en vertelt over pijn, pijnbeleving en pijnbehandeling. Ook psycholoog Sandra Veenstra is in de studio. Zij is gespecialiseerd in de behandeling van chronische pijn, zoals fantoompijn, door middel van cognitieve gedragstherapie en EMDR.

Pijn proefkonijn
In het UMC st Radboud in Nijmegen zijn ze begonnen met het meten en vastleggen van pijndrempels met de QST test (Kwantitatieve Sensorische Toetsing). Hoewel het erg moeilijk is om pijnbeleving objectief te meten kun je met uit de resultaten van een QST test patronen ontwaren die aanwijzingen geven of er sprake is van chronische pijn en veranderde pijndrempels. Verslaggever Gerda Bosman ondergaat deze QST test.

Verder een reportage over de rol die pijn speelde in de medische geschiedenis. In Museum Boerhaave vertellen conservatoren medische geschiedenis Bart Grob en Mieneke te Hennepe over voorwerpen en boeken in hun collectie die ons iets vertellen over pijnbeleving van voor de introductie van de narcose.

Luister hier

Related Images: