Het moet afgelopen zijn met het dutten en suffen in verzorgingstehuizen! Ouderen moeten in beweging komen. Ouderen liggen in verzorgingstehuizen soms wel 17 uur per etmaal op bed. Maar wie regelmatig beweegt, vertraagt de voortgang van dementie, zegt de Amsterdamse neuropsycholoog Erik Scherder, hij is te gast in de tweede aflevering van de Labyrint Radio zomerserie.

In verzorgingstehuis Vreugdehof in Amsterdam doen de ouderen sinds anderhalf jaar regelmatig aan gymnastiek. Verslaggeefster Lemke Kraan deed mee met de les en pufte bovendien uit in de gloednieuwe – dit voorjaar ingerichte – strandkamer.

Erik Scherder zette in verschillende verzorgingstehuizen door het hele land een zogenaamd loopprogramma op. In deze huizen lopen bejaarden 5 dagen per week een half uur. Verslaggever Gerda Bosman liep mee met een paar bewoners van verzorgingstehuis Sint Nicolaas in Enkhuizen en sprak met de activiteitenbegeleider Joke Visser.

Related Images: