Hoe kun je als zoogdier ruiken onder water? Met luchtbellen.

Bioloog Kenneth Catania legde op video vast hoe de sterneusmol een geurspoor volgt onder water. Razendsnel ademt deze een luchtbelletje uit en inhaleert die gelijk weer, net zoals andere zoogdieren het op het land doen als ze iets interessants ruiken. De geur lost op in de luchtbellen en bereikt zo de gevoelige cellen in de sterneusmollenneus.

Bioloog Kenneth Catania legde op video vast hoe de sterneusmol een geurspoor volgt onder water. Razendsnel ademt deze een luchtbelletje uit en inhaleert die gelijk weer, net zoals andere zoogdieren het op het land doen als ze iets interessants ruiken. De geur lost op in de luchtbellen en bereikt zo de gevoelige cellen in de sterneusmollenneus. Catania verstopte wormpjes onder gaas in het water. Met hun gesnuffel wisten de sterneusmollen 85 procent van de wormpjes op te speuren. Mits de gaatjes van het gaas groot genoeg waren om de luchtbelletjes door te laten. Zo blijken de beestjes in staat geursporen onder water te kunnen volgen. Ook waterspitsmuizen, die veelal onder water op jacht gaan, blijken de truc machtig. De meeste landzoogdieren zijn niet in staat geuren op te pikken onder water, want de landneus is daar niet voor ingericht.

Geschreven voor VPRO’s Noorderlicht

Related Images: