Backpackers geven een nieuwe functie aan stretchend bungeekoord. Als je een rugzak met springtouw aan een draagframe verbindt, heb je minder energie nodig om de last te dragen.

Gewone rugzakken zitten strak tegen een frame aangebonden en dat frame hangt stijf tegen het lichaam van de drager. De gehele zak met inhoud gaat bij iedere stap zo’n 5 tot 8 cm op en neer. Deze verticale beweging kost de bepakte wandelaar energie. Als je het gewicht, met de rubber banden, in staat stelt op zijn eigen plek te blijven heb je minder kracht nodig om de bepakking te vervoeren. Bij hardlopen is dat voordeel het grootst. A

merikaanse onderzoekers rekenden uit dat als je de last met elastisch springtouw aan een frame verbindt, je energie bespaart. Voor het transporteren van 27 kilo heb je dan de energie nodig waarmee je op de conventionele manier 21,7 kilo vervoert. Vorig jaar kwamen dezelfde onderzoekers overigens met een rugzak die aan veren opgehangen was, waarmee een beetje elektriciteit werd opgewekt. Traditionele Aziatische handelaren kennen het principe van het elastische lopen met ballast al heel lang. Zij gebruiken verende bamboestokken om hun koopwaar aan te hangen. Met hetzelfde effect: de koopwaar schommelt veel minder op en neer dan de schouders van de drager, en dat is dus heel efficiënt.

Geschreven voor VPRO’s Noorderlicht

Related Images: