‘Escapistische literatuur voor mensen die nooit volwassen zijn geworden”

Met kletterende zwaarden werd afgelopen zaterdag de nieuwe Tolkienwinkel aan het Utrechts Jaagpad geopend. De winkel is de flink uit de hand gelopen hobby van Tolkienverzamelaar René van Rossenberg. Achter in de winkel vestigde hij een klein museum waar het publiek unieke boeken kan bekijken, evenals documentaires en films.

‘Escapistische literatuur voor mensen die nooit volwassen zijn geworden en in de schijnwereld van dat malle kabouterboek leven’, zo beschrijft cabaretier Diederik van Vleuten de visie van Tolkien-sceptici op de ‘ban’ waarin sommige lezers van Tolkiens boeken terecht komen. Van Vleuten is een van deze liefhebbers die volgens eigen zeggen tot zo’n vijftien keer toe het epos ‘In de ban van de Ring’ integraal las. ‘In dit gezelschap ben ik daarmee slechts een stuntelende amateur.’

J.R.R. Tolkien is voornamelijk bekend van zijn boeken ‘De Hobbit’ en ‘In de ban van de Ring’. De boeken leverden een trouwe schare liefhebbers op die ver gaan in hun lees- en verzameldrift. In de eerste opzet van de Tolkienwinkel in 1986, leverde Van Rossenberg voornamelijk materiaal vanuit zijn huis aan liefhebbers, per post. Tien jaar later stapte hij over op het internet en kreeg een uniek in Tolkien gespecialiseerd internetbedrijf. Afgelopen zaterdag opende hij de winkeldeuren voor publiek. De merchandising die volgde op de populaire verfilming ‘The Lord of the Rings’ legt Van Rossenberg geen windeieren. Hij heeft van zijn hobby zijn werk kunnen maken.

In bijna ieder Europees land bestaat een Tolkiengenootschap. In Nederland is dat het genootschap ‘Unquendor’, hetgeen Elfs is voor ‘holte-land’ oftewel Holland. Leden van genootschappen uit Vlaanderen en Duitsland verlevendigen de opening door in kostuums van koningen, elfen, ringgeesten en orken zwaardgevechten op straat uit te voeren. Helemaal levensecht gaat dat niet. Als er een auto door de nauwe straat moet staat het gevecht even stil en gaan de acteurs een stap opzij. Het levert gegiechel in het publiek op. De spelers laten zich er niet door uit het veld slaan. ‘Kom Elwyn, we gaan naar binnen’, zegt een zwaardvechter tegen zijn gewonde strijdgenoot, ‘even een drankje drinken aan de bar’.

Geplaatst in Leids Nieuwsblad 10 augustus 2004