Amerikaanse scheikundigen knutselden in het lab nieuwe, loodloze ontstekingsspringstoffen.

Fotobijschrift: Het leger is grootverbruiker van loodhoudende springstoffen.

Ontstekingsmechanismen bevatten vaak sterk explosieve loodverbindingen. Een piepklein blokje loodazide ter grootte van een spliterwt geeft al een knal vergelijkbaar met een paar rotjes. Maar het lood vervuilt het milieu. Bovendien is het ongezond voor springmeesters, de explosievendeskundigen die ermee werken. Al langere tijd zoeken scheikundigen naar een springstof die het giftige lood kan vervangen. Maar de mogelijke kandidaten bleken een instabiel bestaan te leiden, overgevoelig te zijn voor schokken of minstens zo giftig te zijn als de loodverbindingen. Ze waren onbetrouwbaar als ze met licht of water in aanraking kwamen, ontploften onverwacht of juist niet als het moest.

In het lab knutselden scheikundigen van de Universiteit in North Carolina vier nieuwe chemische verbindingen in elkaar. Ze testten deze onder andere op hun explosieve krachten. Alle vier bleken ze veiliger in gebruik, net zo explosief en niet giftig voor personeel en milieu. In het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academics of Sciences (PNAS) staat hun samenstelling:

(NH4)2[FeII(NT)4(H2O)2]; (Na)2[MII(NT)4(H2O)2]; (Na)2[CuII(NT)4(H2O)2] en (NH4)2[CuII(NT)4(H2O)2],
voor wie zelf in de keuken aan de slag wil.

Geschreven voor VPRO’s Noorderlicht.

Related Images: