Met mijn nieuwe speelgoed (zie boven) maakte ik deze instart, een korte reportage over onderzoek naar het wissen van geheugen.

Klinisch psychologe Marieke Soeter onderzoekt in het lab hoe ze een negatieve emotie aan een herinnering kan wissen. Daarvoor leert ze haar proefpersonen eerst aan bang te zijn voor plaatjes van spinnen en pistolen. Ik zocht haar op voor een kort interview over haar onderzoek voor ons programma over de werking van het geheugen. In Soeters lab stond de installatie voor ‘het aanleren van angsten’ paraat. Twee contactplaatjes op je arm geven je electrische schokjes. Die moeten wel zo vervelend zijn dat je ze wilt vermijden. Vandaar dat het apparaat eerst ingesteld moest worden op een nare schok.

Luister het hele uur en duik in het geheugen. Hoe onderscheid je echte van zogenaamde pseudoherinneringen en kunnen we in de toekomst herinneringen laten wissen? Kortom: herinneringen, hoe kom je eraan en hoe kom je eraf?

Related Images: