De Times of India meldt vandaag op haar website dat de Indiase overheid alarm heeft geslagen na melding van een pokkenuitbraak in Birma en Bangladesh. De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft expertteams naar de twee landen gestuurd en de naburige landen gevraagd voorzorgsmaatregelen te nemen.
‘De pokken’ is een heel erg besmettelijke en levensbedreigende virusziekte die de mensheid eeuwenlang heeft geteisterd. Sinds eind jaren zeventig is de ziekte niet meer voorgekomen bij mensen. Het is de eerste en enige ziekte waarvan men veronderstelt dat deze is uitgeroeid na een wereldwijde vaccinatiecampagne.

Volgens viroloog Ab Osterhaus is het vrijwel ondenkbaar dat het hier zou gaan om het klassieke mensen-pokkenvirus. Hij denkt eerder aan een andere variant: cowpox of camelpox. Monkeypox is ook een variant, maar die acht Osterhaus onwaarschijnlijk omdat deze variant alleen in Afrika voorkomt. Van deze drie varianten van het virus kan de mens wel ziek worden maar deze is de mens bij lange na niet zo fataal als de klassieke menselijke variola – pokkenvariant. In Birma en Bangladesh bevinden zich, voor zover bekend, geen laboratoria voor biowapens.

Smallpox alert in northeast, Times of India, 4 juni 2007