Op hol geslagen voortplantingsvergezichten

Duitse onderzoekers zeggen dat ze een kleine stap hebben gezet in het maken van sperma van stamcellen uit beenmerg. De BBC ging met het idee aan de haal en schetste een mooie toekomst voor onvruchtbare mannen. En de Engelse krant The Independent gaf lesbische stellen een fraai toekomstperspectief: een baby met het genetische materiaal afkomstig van twee moeders. Der Spiegel vond het wel grappig, die Engelse fantasieën.

Hoe zagen die Britten dat dan voor zich? De ene moeder levert het ei. De tweede moeder een zaadcel die van haar beenmergstamcellen is geknutseld. Volgens de Nederlandse stamceldeskundige Gerald de Haan is het nog lang niet zover. Het levert in de uitvoering allemaal onoverkomelijke technische problemen op. De Haan schetste een iets haalbaarder traject voor lesbische stellen om eigen biologische baby’s te maken. Men neemt van beide vrouwen een ei en bevrucht die. (De Haan stelt voor daar zaadcellen van dezelfde man voor te nemen.) De twee embryo’s kunnen daarna met elkaar versmolten worden tot een individu.

Per saldo heeft het kind dan 25 procent genetisch materiaal van iedere moeder. En 50 procent van vader X. De embryo’s moeten wel van het zelfde geslacht zijn, anders bestaat het risico dat het kind zich als hermafrodiet ontwikkelt. De Haan spreekt ook over potentieel esthetische problemen. Als –bijvoorbeeld- de huidskleur van de moeder verschilt kunnen er onregelmatige kleurpatronen in de huid ontstaan.

Om terug te komen op de tweelingen van eergisteren: wat zou de naam moeten zijn van deze -tot een individu versmolten- tweeling? Mozaïekbaby? De vierde tweeling?

The prospect of all-female conception, Independent, 13 April 2007
ERSATZ-KEIMZELLEN – Aus Knochenmark reifen Spermien-Vorläufer heran Der Spiegel, 13 April 2007
Sperm made from human bone marrow BBS News, 13 April 2007
Yet more scientific news that has men worried for their reproductive future – It’s an area that attracts intellectual and philosophical scrutiny, and rightly so, Independent, 14 April 2007
HoeZo Radio, 16 april 2007

Related Images: