Met grote toewijding probeerden afgelopen maandag twintig ‘Latte Art’ kunstenaars de ideale cappuccino te maken. Latte Art is de kunst van het gieten van melkschuim in de espresso op zo’n manier dat er een decoratief ontwerp bovenin de schuimlaag komt. De koffiekunstenaars kwamen bij elkaar in Café Midi om een workshop te volgen onder leiding van Michel Buis, Nederlands kampioen Latte Art.Om drie grote espressomachines staan in totaal twintig deelnemers geconcentreerd en enthousiast hun koffietechniek bij te slijpen. Tim Vogt, importeur van Italiaanse koffie, is speciaal voor deze workshop vanuit Zwolle naar Café Midi gekomen. Hij is een fijnproever van koffie. Volgens hem is maar op een paar locaties in Zwolle de koffie van goede kwaliteit. “Ik weet waar ik koffie moet drinken want ik lever het zelf aan een aantal cafés,” lacht hij. De kunst van Latte Art leerde hij zichzelf aan. Toch kan hij de tips en de ervaring van anderen wel gebruiken. “Om wat te leren moet ik even loslaten wat ik weet. Dat is best moeilijk.”

Ogenschijnlijk zonder moeite schenkt kampioen Michel Buis de perfect opgeschuimde melk in zijn ideale espresso. Als het kopje bijna vol is maakt hij met subtiele bewegingen van het melkstraaltje een tekening in het schuim. Hartjes, een tulp en een appeltje zijn bovenop de cappuccino te zien. Maar dat gaat niet bij iedereen goed. “Dit lijkt meer op een doorgesneden ui,” grinnikt een van de deelnemers.” Het tegenvallende resultaat ligt volgens de workshopleider in de manier waarop hij de melk heeft behandeld. “Je hebt te heftig geschuimd,” verklaart hij.

Volgens Chrit Sparla van Friesche Vlag, de organisator van het evenement, moet de melk met precisie behandeld worden. “Het beste gebruik je volle melk. Die heeft vet en eiwit in de goede verhouding. Omdat melk uitzet totdat het veertig graden is, moet je de melk langzaam opwarmen, vanaf koelkasttemperatuur. Dan krijg je een goede schenkbare crème.”

Café Midi is een van de weinige plekken in Leiden waar Latte Art wordt geserveerd. Brahim Lazaar en Karin van Iterson stellen hun café voor de workshop beschikbaar omdat ze graag de kwaliteit van de Leidse koffie willen verbeteren. De workshop zal op nog enkele andere locaties worden gegeven. Op maandag 7 november vindt het Nederlands Kampioenschap Latte Art 2005 plaats. Waar is nog niet bekend.

Wie zichzelf de kneepjes eigen wil maken kan op www.latteart.nl terecht voor handige tips en trucks.

Geplaatst in het Leids Nieuwsblad 14 september 2005