Bart van der Steen, Leids SP-lid, legt uit waarom hij aan deze actie meedoet: “Vluchtelingen die in hun tweede procedure zitten hebben nergens meer recht op. Niet op onderdak, niet op een inkomen. Het huidige vluchtelingenbeleid ontneemt die mensen de meest elementaire levensbehoeften. Ik begrijp dat niet.“

De groep staat een beetje rusteloos voor het Kunstcentrum aan de Haagweg. Ze hebben de stoep van de oude school uitgezocht als verzamelplaats. Op de vraag of ze iets spannends gaan ondernemen antwoordt een van de krakers: “Ja,” en na enige aarzeling voegt hij toe: “We gaan een heel groot pand kraken, niet ver hier vandaan. Je kunt meelopen als je wilt.” Na klein poosje wachten beweegt de groep zich een eind verderop de Haagweg en steekt over.

Ruben wil niet opgepakt worden en geeft daarom zijn achternaam niet prijs. Hij bereidde de kraak voor en weet precies hoe hij binnen moet komen. De lange jongen loopt om het pand heen en opent de grote deuren van binnenuit. Snel glipt de groep de kerk in en barricadeert de deur aan de binnenkant met een dikke balk. Een paar man blijft op de stoep achter, een van hen belt de politie. Bart van der Steen, Leids SP-lid, legt uit waarom hij aan deze actie meedoet: “Vluchtelingen die in hun tweede procedure zitten hebben nergens meer recht op. Niet op onderdak, niet op een inkomen. Het huidige vluchtelingenbeleid ontneemt die mensen de meest elementaire levensbehoeften. Ik begrijp dat niet. Families met kinderen worden op straat gezet. Vandaar dit burgerinitiatief. In de gemeenteraad wordt wel over dit probleem gediscussieerd maar in de werkelijkheid gebeurt er niet veel. We willen hiermee een daad stellen.”

Het blijft niet onopgemerkt in de buurt. Een brief van de krakers informeert de buurt en zorgt voor het eerste contact. Een buurvrouw is nogal sceptisch over het plan een aantal families in de kerk te laten huisvesten. “Er is geen wc, geen elektriciteit, je helpt daar mensen niet mee hoor!” Ruben weerspreekt dit. Er is een toilet, stromend water en elektriciteit.

’s Avonds is de sfeer in de kerk erg bedaard. Aan een tweetal tafels spelen twee mensen een bordspel en zit iemand achter een laptop. Op het podium achterin de kerk zit een groepje gemoedelijk te kletsen. Een aanwezigheidsrooster hangt aan de muur. De krakers zullen de komende dagen bij toerbeurt de kerk bezetten. Optimistisch zegt Ruben: “Een aannemer heeft al aangeboden een paar kamers en een douche belangeloos in de ruimte te plaatsen. Als het meezit kunnen er misschien eind deze week al de eerste mensen de kerk betrekken.”

Hoewel een paar buurtbewoners terughoudend reageren op de huisvestingsplannen van de krakers is er niet echt sprake van negatieve reacties. Over de bestemming van de Leonarduskerk wordt in de gemeente al een poosje gesproken. De gemeente heeft er een dagopvang voor zo’n tachtig verslaafde daklozen gepland.

Geplaatst in Leids Nieuwsblad 27 september 2005

Related Images: