Op het kleinste eiland van de Filippijnen zijn een nog niet eerder beschreven muis en dito parkiet ontdekt.

De twee nieuwelingen komen alleen voor op het kleine Filippijnse eiland Camiguin, dat 265 vierkante kilometer groot is. Ooit was dit eilandje helemaal bedekt met regenwoud, nu is daar nog maar een klein stukje van over. De parkiet Loriculus camiguinensis behoort tot de parkietenfamilie Colasisi, de vleermuisparkiet. Hij is bedekt met felgroene veren, zijn keel en dijen zijn helderblauw en op zijn kop en staart is ie knaloranje. Vrouwtjes en mannetjes zijn identiek getekend, wat ongebruikelijk is in deze parkietenfamilie.

Het muisje werd Apomys camiguinensis gedoopt en is een Filippijnse bosmuis. Het heeft heel grote ogen en oren, een lange staart en een roestbruin vachtje. De muis leeft van insecten en zaden. Bij de lokale bevolking was de muis onbekend, in tegenstelling tot de parkiet. Die is lokaal bekend omdat hij veel geld opbrengt bij de handel in tropische vogels.

Geschreven voor VPRO’s Noorderlicht.

Related Images: