De Argentijnse vulkaan Vilama Caldera blijkt een superknaller.

Een uitbarsting van de vulkaan Vilama Caldera die 8.400.000 jaar geleden plaatsvond, blijkt een van de grootste erupties ooit. Tweeduizend kubieke kilometer gas, magma en as werden de lucht in geblazen. De mega-uitbarsting evenaarde de (recentere) erupties van de supervulkaan onder het Noord-Amerikaanse Yellowstone Park. Geoloog Miguel Soler presenteert de bevindingen van zijn studie van de megavulkaan op het congres van geologen in Mendoza (Argentiniƫ) op 6 april aanstaande. In het persbericht van de Geological Society of America geeft hij alvast een inleiding.

De krater van de Vilama Caldera is enorm. Hij meet 16 bij 36 kilometer en is vanaf de grond niet waar te nemen. Een caldera is een ingestorte vulkaan waarvan de top in zijn eigen krater is gevallen. Hierdoor raakt de kraterpijp geblokkeerd. Soler constateert dat de Argentijnse supervulkaan een van meerdere is die verborgen ligt onder het Eduardo Avaroa Caldera Complex. Dit complex van ingestorte vulkanen is te vinden in de Puna-Altiplano regio op het grensgebied van ArgentiniĆ«, Bolivia en Chili. “De regio is erg moeilijk te bestuderen. De vulkanische gesteenten worden nergens aan de oppervlakte zichtbaar. Dit in tegenstelling tot Yellowstone Park, waar een rivier de aardlagen zichtbaar maakte. Het gebied ligt bijna vier kilometer boven zeeniveau. Het eist ook fysiek nogal wat van de onderzoeker”, benadrukt Soler.

Geschreven voor VPRO’s Noorderlicht.