16-03-2006
Een zeldzame Chinese kikker kwaakt met hoge tonen zodat hij te horen is tussen allerlei ander kabaal.
Geschreven voor Noorderlicht.

Tijdens zijn veldstudie in China viel het bioloog Kraig Adler op dat een bijzondere mannetjeskikker zingt als een vogel. Albert Feng, die onderzoek doet naar geluidspatronen in de communicatie van kikkers en vleermuizen, raakte geïntrigeerd en bestudeerde het beestje nog eens grondig. Uit zijn observaties blijkt dat de kikker met verschillende ultrasone geluidjes communiceert. Sommige geluiden bleken zelfs te hoog om op te nemen met de beschikbare apparatuur. De opnameapparatuur kon tot 128 kilohertz registreren.

Mensenoren horen doorgaans geen geluiden die de 20 kilohertz te boven gaan. Het kikkertje Amolops tormotus leeft in het Chinese Huangshan Hot Springs, een wijds berggebied met klaterende watervallen en lawaaierige andere beesten. Volgens onderzoeker Albert Feng is het hoge kwaken een manier om een geluid te produceren dat boven het omgevingsgeruis uitkomt. “De kikkers hebben zich aangepast aan het kabaal om zich heen en zijn nu in staat om elkaars boodschappen in de kakofonie te onderscheiden,” redeneert Feng. De kikkers kunnen ultrasone trillingen opvangen omdat ze ingetrokken trommelvliezen hebben. Dat maakt de afstand tussen trommelvliezen en binnenoor kort, waardoor ze in staat zijn de ultrahoge geluidjes te horen. Dat de kikkers ultrasoon geluid maken en horen is een onverwachte eigenschap. Die werd eerder alleen aangetroffen bij dieren met een ingewikkeld sonarsysteem zoals vleermuizen, walvissen en dolfijnen.

Related Images: