Baby’s van zeven maanden kunnen tellen. Ze zien verband tussen het aantal stemmen dat ze horen en het aantal gezichten dat ze er bij zien.

Bij hun ouders op schoot kregen de baby’s twee monitoren naast elkaar te zien. De videobeelden toonden twee en drie volwassen vrouwen die ‘look’ tegen de kinderen leken te zeggen. De baby’s hoorden het geluid van twee of drie vrouwen die het ‘look’ uitspraken. Het geluid liep synchroon met het beeld. De kinderen keken gemiddeld meer naar het videobeeld dat bij het geluid paste. Hoorden ze drie stemmen, dan keken ze naar het beeld met de drie vrouwen. Hoorden ze twee stemmen, dan keken ze naar de twee vrouwen. “Nog voordat ze kunnen lopen of praten hebben baby’s al een abstract gevoel voor getallen,” schrijven de onderzoekers. Ze merken daarbij wel op dat de keuze voor stemmen en gezichten belangrijk is voor het experiment. Deze testsituatie sluit aan bij de belevingswereld van de baby’s. Eerdere testen waarbij driejarige kinderen drie ritmische tikken moesten associëren met drie stippels bleken te moeilijk. De test is ook uitgevoerd met rhesusaapjes. Verrassend genoeg scoren de aapjes bijna hetzelfde als de baby’s. De aapjes, die nooit zullen praten, hebben blijkbaar hetzelfde inzicht in getallen als de baby’s die nog niet kunnen praten.

Geschreven voor VPRO’s Noorderlicht.