12-01-2006

Een schimmel die fataal is voor kikkers, is gaan woekeren door de opwarming van de aarde. Een internationaal team van onderzoekers wijst daarom het veranderende klimaat aan als schuldige voor het uitsterven van veel kikkersoorten.
Geschreven voor VPRO’s Noorderlicht.

Over de hele wereld hebben amfibieën het zwaar. Eenderde van de soorten wordt met uitsterven bedreigd. De Costa Ricaanse kikkers hebben het extra zwaar. De afgelopen twintig jaar stierf tweederde van de verschillende soorten klompvoetkikkers ‘Atelopus’ uit.

De schimmel ‘Batrachochytrium dendrobatis’ werd al eerder in verband gebracht met de kikkersterfte. De schimmel woekert op de huid van de amfibieën en blokkeert zo de huidademhaling van de kikkers waardoor ze stikken. Al langere tijd vermoedden de onderzoekers een verband tussen de schimmel en klimaatveranderingen. Nu wordt dit verband voor het eerst aangetoond.

Het team onderzocht twee kikkerfamilies in de tropische bergen van Centraal en Zuid- Amerika. Boven de bergen ontstaan, door het warmere klimaat, isolerende wolken die voor een gelijkmatiger temperatuur en luchtvochtigheid zorgen. ’s Nachts wordt het minder koud en overdag wordt het minder warm. De constante temperatuur is ideaal voor de schimmels. Maar fataal voor de kikkers.