Waarom een koekoeksbloem koekoeksbloem heet

Terwijl ik bramen aan het plukken was in de buurt van de afsluitdijk, zag ik een uitgebloeide plant, met mooie zaaddoosjes. Als er tegelijk zaadjes en bloemen aan de plant zitten, weet je gelijk welke belofte het zaadje heeft, een voordeel van zaden scoren in de zomer. Alleen van deze plant had ik geen idee, er zat geen bloem meer aan. Grote zaaddoosjes betekenen vast veel zaad en grote bloemen, dus ik plukte er een paar. Met het appje Plantnet determineerde ik de zaaddoosjes. Je neemt een foto, laat m vergelijken met zijn database en het appje geeft verschillende opties. ‘Silene’ was de suggestie die het meest overeenkwam. Een anjerachtige. misschien een koekoeksbloem, of een blaassilene. Gezien de vindplaats was het vast een wilde inheemse bloem. Geen invasieve exoot, geen groot risico om in mijn tuin te zaaien.

Zaaddoosjes

Afbeelding 1 van 4

Thuis peuterde ik de zaadjes eruit, veel ronde zwarte en bruine zaadjes in een dubbele behuizing. Het is een mooi coconnetje, onder het buitenste vliesje dat om het doosje heen zit, bevindt zich een stevige behuizing, glad en ovaal. Dat bleek niet alleen het huis voor de bloemzaden. In drie van de zaaddoosjes zaten rupsjes. Als een onvolgroeid kuiken in een ei. Googelen op “waardplant silene”, suggereerde dat het een silene-uil, een nachtvlinder, zou kunnen zijn. Net als een koekoek legt die nachtvlinder haar nakomeling in een bedje van zaadjes in het nest van een ander.

Het rupsje kan erin leven omdat de moedervlinder haar ei in het vruchtbeginsel legt. Als het rupsje dan uitkomt, kan het zich gelijk volvreten met de zaadjes, terwijl het veilig binnenin de zaaddoos zit. In zaadjes zit veel eiwit, dus dus goed voer. Toch worden veel rupsen geen vlinder. Dat komt omdat ze op hun beurt weer geparasiteerd worden door een sluipwesp. Een sluipwesp legt door de zaaddoos heen haar eitjes, tot soms wel 10, op of vlakbij de rups. De larven van de sluipwesp leven in en bij de rups en eten ‘m op.

Drama in de koekoeksbloem. Weet ik gelijk waarom die zo heet.

Meer over de nachtvlinder hier

Related Images: