De weerstand van de bobslee

De luchtweerstand die een bobslee tegenkomt tijdens de afdaling kan honderdsten van seconden uitmaken op de eindtijd. Vandaar dat in een grote windtunnel in Marknesse de aërodynamica van het Nederlandse bobsleeteam is getest. Enkele foto's waren eerder te zien op noorderlicht.vpro.nl

Djimmer Bosman, fotograaf

Een selectie van Bosmans bekendste fotowerken van de laatste drie jaar. Afdrukken van de foto's zijn voor grof geld te bestellen via 'contact'.

Koninklijke Roeiers Vereeniging Eendracht

Heijplaat, Rotterdam - De roeiers in de Rotterdamse haven zijn belast met het vast- en losmaken van ieder zeeschip dat de haven binnenloopt. Met het gemeentelijk havenbedrijf geldt al langer dan honderd jaar de afspraak dat de roeiers alle zeeschepen bedienen. Op een vroege oktoberochtend liep ik met deze mannen mee.

Pretpark Parijs

Palazzo di Joep

Op de zolder in een hoekje van het oude, enorme schoolgebouw verschanste zich Joep. Bij hem in huis komen is een 'kort tripje buitenland'. Eerst wandel je door zijn grote duistere atelier naar zijn woning om je daar aangekomen te verbazen over de bijzondere doorkijkjes en stillevens. Deze foto's maakte ik eind augustus 2005. Hij heeft ze zelf niet meer gezien.

Ruigoord nieuwe stijl

Temidden van opgespoten zand, klaar voor industriële bebouwing, ligt het groene dorpje Ruigoord verzonken. Een enorme loods van Starbucks Coffee ligt ernaast, eenzaam aan de Afrikahaven. De plannen voor het aanleggen van deze haven waren in de jaren zestig de bedreiging voor het voortbestaan van Ruigoord. Ooit een eilandje in het IJ, nu een poldertje omringd door hoger gelegen haventerrein. Ruigoord mag blijven. De gloednieuwe klinkerweg die toegang geeft aan het dorp steekt af tegen het weelderige zomergroen waarmee de oude huizen en bouwsels omringd worden.