Esthetische maden

Posted on 11 mei '07

In eerste instantie buitengewoon onsmakelijk en mede daardoor ook overal in het nieuws: maden als nieuw wapen in de strijd tegen de ziekenhuisbacterie MRSA. Het nieuws, dat ik op de site van Nature trof, ging vergezeld van een onsmakelijk plaatje:

[singlepic=142,,,,left]Toch vindt Oscar Groenhart, wondspecialist Bronovo ziekenhuis in Den Haag de goudvlieg, waar de maden van afkomstig zijn, “een hele mooie vlieg”. Sterker nog: hij vindt de behandeling van open wonden met de madenmethode heel esthetisch en zo brengt hij het ook naar de patiënten. “De maden komen in een mooi glazen buisje. Ze zijn amper te zien in het pasgeboren stadium en nog wat suf van de trip en de jetlag.” Hij is enthousiast. Niemand weigert dan ook zijn behandeling.

Maar de Pers bederft op 8 mei dit nieuw gevonden esthetisch genoegen met een onsmakelijk praatje. Volgens een kort berichtje in de kolommetjes van het wetenschapsnieuws zijn het ‘de staalgroene en -blauwe vliegen die zich ’s zomers verzamelen op rottende materialen, bij voorkeur hondenpoep’ die nuttige diensten kunnen bewijzen in het ziekenhuis. Het kost me nu weer moeite om de esthetiek van de behandeling te zien. Bedankt, Pers!

Maden tegen MRSA, HoeZo radio, 7 mei 2007
Maggots eat up resistant bacteria nature.com, 4 mei 2007
Maden effectief tegen hardnekkige bacteriën, de Pers, 8 mei 2006

What Others Are Saying

 1. cheyenne 25 nov '09 at 11:04 am

  ieeel,
  maar ik weet niet wat het is.
  ja duh,
  het zijn maden.
  maar waar in ?
  xx cheyenne

 2. snef 24 dec '09 at 7:23 pm

  iellllllll maar is dat in een hand?

 3. Esmee 4 apr '11 at 8:40 am

  het is misschien wel goed maar ik vind het vies ik weet veel van maden dus voor mij hoeft het niet als mijn leven ervan af zou hangen zou ik nog steeds geen maden willen wie wilt er nu levende vieze en gore beesten op zijn lichaam? ik niet.

 4. Ann 18 sep '11 at 10:28 am

  Die beesten zijn helemaal niet vies. Die zijn namelijk ‘steriel’ gekweekt speciaal voor dit doeleinde. Properder bestaat niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *